Reetan hunajan mehiläiset lentelevät ja keräävät mettä Ristiinassa. Pesiä voit nähdä niittyjen ja metsien laidoilla sekä marja- ja hedelmätiloilla. Hunaja lingotaan, siivilöidään ja pakataan Tuukkalan Tilalla Ristiinassa.
Mehiläisiä hoidan minä Reetta, apunaan puoliso ja puolisukua.
Minulta kysytään usein: Miten olet alkanut mehiläistarhaajaksi?
Kiinnostuin mehiläisistä ja niiden hoidosta opiskeluaikanani. Ostin kaksi pesää ja harjoittelin mehiläistenhoitoa. Kävin erilaisia kursseja ja opin uutta. Nyt mehiläisiä on ollut jo useiden vuosien ajan. Mehiläisten maailma ja mehiläistenhoito jaksavat kiinnostaa minua edelleen. Elämä mehiläisten kanssa vaatii jatkuvaa luonnon tarkkailua. Onnistunut hoito vaatii oikeita toimenpiteitä mehiläistarhalla oikeaan aikaan. Onnistumiseen vaikuttavat suuressa määrin säät ja tarhan ympäristö.
En sanoisi että mehiläistarhaus olisi sukurasite minulle, vaikka sedälläni on ollut mehiläisiä vuosia sitten. Itseasiassa kun aloitin mehiläistarhauksen, sain hänen vanhaa pesäkalustoaan. Sitä on sitten pikkuhiljaa päivitetty ja rakennettu myös uutta.
Milloin mehiläisiä hoidetaan?
Mehiläistarhauksessa kiireisin aika on ehdottomasti kesä. Pesässä oleva kuningatar munii koko kesän ajan uusia ahkeria työläisiä ja pesän mehiläismäärä kasvaa. Lentomehiläiset keräävät siitepölyä ja mettä. Tarhaajan tehtävä on varmistaa, että pesissä on tarpeeksi tilaa. Kesän tehtäväviin kuuluu myös parveilun esto, emmehän halua että keruukuntoinen pesä ottaa ja lähtee omille teilleen. Sadonkorjuun aika on loppukesästä, usein elokuussa. Kun hunaja kerätään pesistä pois, mehiläisille annetaan talviruokaa tilalle. Syksyllä ja talvella rakennetaan uutta pesäkalustoa ja kunnostetaan vanhaa. Viimeinen pesäkäynti on ollut tapana tehdä itsenäisyyspäivänaikoihin, tällöin pesille tehdään myöhäis syksyn punkintorjunta. Talvella ollaan tupahommissa, mehiläiset eivät tarvitse tarhaajaa talvella. Keväällä on jännittävää kun pesille pääsee käymään pitkän talven jälkeen. Usein keväällä mehiläiset tarvitsevat lisäravintoa, ennen kuin luonto alkaa tarjota siitepölyä ja mettä.
Mikä mehiläistenhoidossa kiinnostaa?
On todella mielenkiintoista seurata mehiläisten elämää. Sitä aina hämmentyy kuinka mehiläisyhdyskunta osaa "puhaltaa yhteen hiilee". On uskomatonta miten luonto toimii ja kuinka mehiläiset ovat osa luontoa. Ne esimerkiksi osaavat kasvattaa itselleen uuden kuningattaren työläismunasta! Tai se, että mehiläiset aistivat sateen tulon hyvissä ajoin, ne muuttuvat levottomiksi ja lentävät hyvissä ajoin ennen sadetta takaisin pesään. Mehiläistenhoidolla haluan myös tukea alueen pölyttäjätilannetta. Luonnonpölyttäjien määrä on vähentynyt.